TOPlist

Společné jídlo sbližuje

psychoterapie rodinná terapie andělJídlo je dnes předmětem velkého zájmu odborníků i široké veřejnosti, nejčastěji se skloňuje v souvislosti s dietami, televizními pořady o jídle a recepty na různé lahůdky.

Jídlo je pro nás zdrojem energie pro život, ale také zdrojem úzkosti z nadváhy, výrazem sebeprojevení a světonázoru v rámci životního stylu. Od malička jsme jídlem (zejména sladkostmi) odměňováni za chování, které se rodičům líbí, stejně tak trestáni za nepřijatelné chování. Dobré jídlo je tedy i projevem lásky či zloby.

Jídlo z neuropsychologického hlediska přímo ovlivňuje i naše nálady a emoce – hlad způsobuje podrážděnost, pocity nedostatku, někdy i úzkost. Nasycení dobrým jídlem pak naopak uklidnění, pocit, že svět je v pořádku. Jídlo zvedne glykemii, nasytí chuť i oči, společné jedení prohlubuje pocit porozumění, stejného naladění zúčastněných u stolu.

Psychologové a psychoterapeuti často mluví o důležitosti společného jídla v rodině jako tmelícího rituálu. Psychologové v byznysu zase vědí, že důležité pracovní schůzky se často dějí při konzumaci dobrého jídla a není to rozhodně náhoda.

Společné jedení rozhodně není prostorem pro řešení konfliktních situací, nedorozumění, náročných starostí. Stres výrazně snižuje schopnost jídlo si vychutnat, dobře ho trávit, mít z něj a společného posezení pozitivní pocity.

Nejnovější článek

partneři psycholog

Seznámení na seznamce

V dnešní době jsou k seznamování velmi populární internetové seznamky a seznamovací aplikace. Tvůrce takových stránek a velmi zkušený IT specialista Tomáš Kulhánek vytvořil přehledný informační web, kde se dočtete řadu užitečných tipů a rad, jak se na seznamce pohybovat a čeho se vyvarovat. VSTUP DO WEBU NASEZNAMKU.CZ

Další články

Jedna z mnoha definic popisuje rodinnou terapii jako přístup zaměřený na změnu symptomatického chování a na vztahové problémy v rodinných a sociálních systémech v souvislosti s psychickou poruchou nebo somatickým onemocněním jednotlivce nebo více členů rodiny. Předpokládáme, že na vzniku a průběhu nemoci se…

Šárka Míšková nutriční speicalista v našem psychologickém centru    Důležitá je pestrost ve stravě. Zkuste obohatit jídelníček netradičními přílohami jako jsou pohanka, jáhly, quinoa nebo bulgur. Luštěniny by se měly objevit 2x týdně. Alespoň 1x v týdnu by měla být zařazena…

Není mezi námi mnoho lidí, kteří hudbu vůbec nevnímají. Běžně posloucháme hudbu při práci, odpočinku, používáme ji pro navození určité nálady. Hudba je skvělá při pohybu – cvičení nebo přímo při tanci. Někteří z nás hrají na hudební nástroje pro…

Comments are closed.