TOPlist

Pozor na redukční diety – rychlé hubnutí škodí tělu i duši

dieta psychologO vánocích a vánočních svátcích obecně většina lidí více jí, řada zvyků a společenských rituálů se odehrává u jídelního stolu, lidé jezdí na návštěvy, vaří jídla, která se na jejich tabuli během roku moc neobjevují. Pak přichází Nový rok, novoroční předsevzetí a nespokojenost s vlastní tělesnou hmotností.

Psychologický problém hubnutí spočívá v tom, že obvykle nejednáme racionálně, ale emocionálně. Nechtěná kila navíc u lidí, kterým to vadí, způsobují úzkost, pocity viny, vztek na sebe. Toto jsou velmi nepříjemné emoce, kterých se budeme chtít co nejdříve zbavit. Úzkost nahradit ujištěním, že se vše s naší váhou v dobré obrátí, pocity viny a vztek na sebe odčinit potrestáním se odepřením si něčeho příjemného, askezí, nepohodlím.

Rychlé redukční diety všechno toto nabízejí kromě jednoho – efektivního hubnutí bez následujícího jojo-efektu. Snižováním příjmu potravy, hladověním a asketickým jídelníčkem připravujeme tělo o důležité živiny, které jsou důležité pro stabilní psychické i fyzické fungování organizmu. Budeme pak podrážděnější, hladovější a v horizontu několika dnů až týdnů snadno sklouzneme k epizodě přejedení.

Hladovění či jednostranná strava také většinou zpomalují metabolismus, organizmus přejde do režimu „nouzového fungování“, v němž méně spaluje a více ukládá. První rychlý úbytek váhy je většinou pouze ztráta vody, důsledek dehydratace organismu, což má opět kromě fyzických dopadů také důsledky na naší psychiku – únava, rozmrzelost, depresivní nálady.

Jedinou zdravou cestou, jak udržet váhu v přijatelných mantinelech, dlouhodobě si takovou kondici udržet a neničit své zdraví, je uvědomění si, že sebetrestáním nic nevyřešíme, ale potřebujeme se vrátit k určitému stravovacímu řádu a hlavně potřebujeme být aktivními po fyzické stránce.

Opět je to ta stará pravda – jezte pravidelně, raději častěji a v menších porcích – snídejte, objedvejte a večeřte. Snižte příjem tučných potravin, ale nenahrazujte je light výrobky. Snižte příjem cukru – vánoční cukroví někomu dejte.

A to hlavní, začněte s pravidelným pohybem, zařaďte ho do svého programu a vyberte si takový, který vás bude bavit. Pro snížení váhy volte fyzickou aktivitu, u které spíše než posilovat se budete potit – tzv. aerobní cvičení. Můžete se domluvit s někým blízkým, kdo do toho půjde s vámi, budete se tak navzájem podporovat a možná někdy i trochu hecovat.

Uvidíte, že se tak zlepší vaše nálada, váš pocit ze sebe a trochu se zvedne i sebevědomí.

Nejnovější článek

O snech a snění (podcast)

Zajímají vás sny? Vrtá vám někdy hlavou, proč se vám zrovna tohle zdálo? Poslechněte si epizodu o snech – povídání s psychoterapeutem Janem Kulhánkem – v podcastu MUDrování Poslechnout podcast  

Další články

Strach je instinktivní reakce na pocit ohrožení. Je to ohrožení reálné? Vykoupené roušky, obavy z osob asijské národnosti ve veřejné dopravě nebo obchodech. Koronavirus zachvátil nejen Evropu, ale hlavně mysl jejích obyvatel. Co živí paniku a jak zachovat chladnou hlavu?…

Nutriční terapeutka Šárka Jakešová Více o ní včetně kontaktu najdete zde Ráda byste zhubla, ale nechce se vám držet přísnou dietu? Existuje sedm jednoduchý triků, které nestojí skoro žádné úsilí, přesto mají efekt. 1. Déle spěte Jděte spát o hodinu…

Psaní deníku má v psychoterapii, zejména té české, dlouholetou tradici. Některé psychoterapeutické směry a školy učí své studenty s deníkem systematicky pracovat. Pacient se s deníkem setká zejména na psychiatrickém oddělení, ve stacionáři či v komunitním zařízení, ovšem leckterý psycholog…

Comments are closed.