Nutriční poradenství – desatero zdravé výživy
Šárka Míšková
nutriční speicalista
v našem psychologickém centru
- Důležitá je pestrost ve stravě. Zkuste obohatit jídelníček netradičními přílohami jako jsou pohanka, jáhly, quinoa nebo bulgur. Luštěniny by se měly objevit 2x týdně. Alespoň 1x v týdnu by měla být zařazena ryba.
- Jezte dostatek ovoce a zeleniny a porci si dejte u každého jídla. Pokud chcete tepelně připravit zeleninu, kvůli zachování vitamínů ji vařte v páře.
- Zvláště u pečiva dejte přednost celozrnným výrobkům. Jídelníček si můžete obohatit i celozrnnými těstovinami, rýží. Celozrnné – obsahuje ve svrchní vrstvě důležité vitamíny a minerální látky, navíc je pro tělo přínosné i pro množství vlákniny.
- Smetana, nebo mléko? Tučné, polotučné, nebo odtučněné? Při redukční dietě, kdy je třeba omezit množství tuku v jídelníčku, sáhněte po polotučném mléku. Při zdravém stravování využijte klidně i smetanu (obsahuje méně laktózy), pro chuť postačí i menší množství. Navíc tuk je nositelem chuti a důležitý pro vstřebávání vitamínů rozpustných v tuku. Light jogurty nemusí mít vždy méně kalorií než ty smetanové, zvlášť pokud jsou zahuštěné škroby, aby neztratily krémovitou konzistenci.
- Nekupujte „hotovky“. Jen v jídle, které si sami připravíte, víte, kolik obsahuje kvalitního tuku, soli, cukru, nebo zda je zahuštěné moukou a zda bylo připraveno z čerstvých surovin. Vařte raději z původních potravin, jako vařili naši předci. Při nákupu sledujte etikety kvůli složení výrobku. Dlouhý seznam obsažených látek neznačí kvalitní potravinu.
- Zkuste vařit bez jíšky. K zahuštění můžete využít strouhanou bramboru, zeleninu, cibuli, nebo vejce.
- Pozor na hotové směsi koření, mívají v sobě skrytu sůl. Popusťte raději uzdu svojí fantazii při používání koření a hlavně zelených bylinek. Česnek dodá jídlu také skvělou chuť.
- Místo dortíků se ztuženými tuky si dejte raději ovoce. Pokud sami pečete, zkuste nahradit máslové krémy tvarohem.
- Nekupujte slané pochoutky ve formě smažených brambůrků, které jsou plné tuku a soli. Stejně jako popcorn obsahují karcinogenní akrylamid. Navíc ještě dodáte tělu spoustu sacharidů. Díky jejich výrazné chuti většinou neodoláte a sníte více než malé množství. Ani celý pytlík oříšků večer u televize není ta správná volba, přeci jen obsahují tuk.
- Nic si nezakazujte, a když už, prohřešky si nevyčítejte. Budete mít na zakázané čím dál větší chuť a sníte toho ve chvíli slabosti ještě více. Důležité je množství, kdy co jíte, a zda máte čas si to vychutnat.
Nejnovější článek
O snech a snění (podcast)
Zajímají vás sny? Vrtá vám někdy hlavou, proč se vám zrovna tohle zdálo? Poslechněte si epizodu o snech – povídání s psychoterapeutem Janem Kulhánkem – v podcastu MUDrování Poslechnout podcast
Další články
Voda dokáže zbystřit naše smysly, emoce i myšlení – zejména když se jí nedostává. Psychologické zamyšlení nad naším bezpečným světem, stereotypy a každodenností. Havárie vodovodního potrubí není ničím, co by se nemohlo stát většině z nás. Zajímavé je pozorovat emoce, myšlenkové…
Zvládání dlouhodobé karantény je samozřejmě velice individuální záležitost. Přesto existují tipy, na kterých se řada psychologů shodne. Jedním z nich je dodržování určitého denního režimu. Jan Kulhánek k němu přidává ale i takzvanou informační dietu. Celý článek a video najdete…
Závislost na nakupování neboli oniománie se v dnešní době stává čím dál častější. Když člověk překročí meze běžného konzumu a k závislosti se „pronakupuje“, cesta zpátky není lehká a vyžaduje pomoc psychologa. Lidé se závislostí na nakupování bývají někdy označováni…