Nutriční poradenství – desatero zdravé výživy
Šárka Míšková
nutriční speicalista
v našem psychologickém centru
- Důležitá je pestrost ve stravě. Zkuste obohatit jídelníček netradičními přílohami jako jsou pohanka, jáhly, quinoa nebo bulgur. Luštěniny by se měly objevit 2x týdně. Alespoň 1x v týdnu by měla být zařazena ryba.
- Jezte dostatek ovoce a zeleniny a porci si dejte u každého jídla. Pokud chcete tepelně připravit zeleninu, kvůli zachování vitamínů ji vařte v páře.
- Zvláště u pečiva dejte přednost celozrnným výrobkům. Jídelníček si můžete obohatit i celozrnnými těstovinami, rýží. Celozrnné – obsahuje ve svrchní vrstvě důležité vitamíny a minerální látky, navíc je pro tělo přínosné i pro množství vlákniny.
- Smetana, nebo mléko? Tučné, polotučné, nebo odtučněné? Při redukční dietě, kdy je třeba omezit množství tuku v jídelníčku, sáhněte po polotučném mléku. Při zdravém stravování využijte klidně i smetanu (obsahuje méně laktózy), pro chuť postačí i menší množství. Navíc tuk je nositelem chuti a důležitý pro vstřebávání vitamínů rozpustných v tuku. Light jogurty nemusí mít vždy méně kalorií než ty smetanové, zvlášť pokud jsou zahuštěné škroby, aby neztratily krémovitou konzistenci.
- Nekupujte „hotovky“. Jen v jídle, které si sami připravíte, víte, kolik obsahuje kvalitního tuku, soli, cukru, nebo zda je zahuštěné moukou a zda bylo připraveno z čerstvých surovin. Vařte raději z původních potravin, jako vařili naši předci. Při nákupu sledujte etikety kvůli složení výrobku. Dlouhý seznam obsažených látek neznačí kvalitní potravinu.
- Zkuste vařit bez jíšky. K zahuštění můžete využít strouhanou bramboru, zeleninu, cibuli, nebo vejce.
- Pozor na hotové směsi koření, mívají v sobě skrytu sůl. Popusťte raději uzdu svojí fantazii při používání koření a hlavně zelených bylinek. Česnek dodá jídlu také skvělou chuť.
- Místo dortíků se ztuženými tuky si dejte raději ovoce. Pokud sami pečete, zkuste nahradit máslové krémy tvarohem.
- Nekupujte slané pochoutky ve formě smažených brambůrků, které jsou plné tuku a soli. Stejně jako popcorn obsahují karcinogenní akrylamid. Navíc ještě dodáte tělu spoustu sacharidů. Díky jejich výrazné chuti většinou neodoláte a sníte více než malé množství. Ani celý pytlík oříšků večer u televize není ta správná volba, přeci jen obsahují tuk.
- Nic si nezakazujte, a když už, prohřešky si nevyčítejte. Budete mít na zakázané čím dál větší chuť a sníte toho ve chvíli slabosti ještě více. Důležité je množství, kdy co jíte, a zda máte čas si to vychutnat.
Nejnovější článek
Jak mohou studenti lépe zvládnout zkouškové období
Je zkouškové a s ním se pojí i spousta stresu a překonávání. Jak se sebou pracovat? Jak zkouškové přežít a nezbláznit se? Aneta ve Studovně zpovídala psychologa a psychoterapeuta Jana Kulhánka. Podcast STUDOVNA na Českém rozhlasu Wave Podcast si můžete poslechnout zde
Další články
Co s námi udělal rok pandemie, lockdownu a sociální izolace? Co všechno v našem životě změnil a co můžeme očekávat od postcovidové doby? „Naučili jsme se snášet nejistotu a protřídili jsme si vztahy… ČÍST CELÝ ČLÁNEK
V dnešní době je téma střídavé péče často probírané v médiích, často je to také zájem jednoho či obou rodičů po rozchodu. Jsou země, kde je střídavá péče první volbou, o které uvažují nejen rodiče, ale i soud. U nás…
Každý má občas špatnou náladu, nebo se cítí smutný; má „depku“. Když má ale člověk depresi, měl by co nejdříve vyhledat pomoc psychologa. Jak poznat rozdíl mezi depkou a depresí? Smutek je normální lidská emoce, všichni jsme ji zažili a…