TOPlist

Nutriční poradenství – desatero zdravé výživy

nutriční poradenstvíŠárka Míšková
nutriční speicalista
v našem psychologickém centru

 

  1.  Důležitá je pestrost ve stravě. Zkuste obohatit jídelníček netradičními přílohami jako jsou pohanka, jáhly, quinoa nebo bulgur. Luštěniny by se měly objevit 2x týdně. Alespoň 1x v týdnu by měla být zařazena ryba.
  2. Jezte dostatek ovoce a zeleniny a porci si dejte u každého jídla. Pokud chcete tepelně připravit zeleninu, kvůli zachování vitamínů ji vařte v páře.
  3. Zvláště u pečiva dejte přednost celozrnným výrobkům. Jídelníček si můžete obohatit i celozrnnými těstovinami, rýží. Celozrnné – obsahuje ve svrchní vrstvě důležité vitamíny a minerální látky, navíc je pro tělo přínosné i pro množství vlákniny.
  4. Smetana, nebo mléko? Tučné, polotučné, nebo odtučněné? Při redukční dietě, kdy je třeba omezit množství tuku v jídelníčku, sáhněte po polotučném mléku. Při zdravém stravování využijte klidně i smetanu (obsahuje méně laktózy), pro chuť postačí i menší množství. Navíc tuk je nositelem chuti a důležitý pro vstřebávání vitamínů rozpustných v tuku. Light jogurty nemusí mít vždy méně kalorií než ty smetanové, zvlášť pokud jsou zahuštěné škroby, aby neztratily krémovitou konzistenci.
  5. Nekupujte „hotovky“. Jen v jídle, které si sami připravíte, víte, kolik obsahuje kvalitního tuku, soli, cukru, nebo zda je zahuštěné moukou a zda bylo připraveno z čerstvých surovin. Vařte raději z původních potravin, jako vařili naši předci. Při nákupu sledujte etikety kvůli složení výrobku. Dlouhý seznam obsažených látek neznačí kvalitní potravinu.
  6. Zkuste vařit bez jíšky. K zahuštění můžete využít strouhanou bramboru, zeleninu, cibuli, nebo vejce.
  7. Pozor na hotové směsi koření, mívají v sobě skrytu sůl. Popusťte raději uzdu svojí fantazii při používání koření a hlavně zelených bylinek. Česnek dodá jídlu také skvělou chuť.
  8. Místo dortíků se ztuženými tuky si dejte raději ovoce. Pokud sami pečete, zkuste nahradit máslové krémy tvarohem.
  9. Nekupujte slané pochoutky ve formě smažených brambůrků, které jsou plné tuku a soli. Stejně jako popcorn obsahují karcinogenní akrylamid. Navíc ještě dodáte tělu spoustu sacharidů. Díky jejich výrazné chuti většinou neodoláte a sníte více než malé množství. Ani celý pytlík oříšků večer u televize není ta správná volba, přeci jen obsahují tuk.
  10. Nic si nezakazujte, a když už, prohřešky si nevyčítejte. Budete mít na zakázané čím dál větší chuť a sníte toho ve chvíli slabosti ještě více. Důležité je množství, kdy co jíte, a zda máte čas si to vychutnat.

Nejnovější článek

Jana Růžičková

Dívka pod hladinou – příběhy z psychoterapie dospívajících

Kolegyně Jana Růžičková, dětská psycholožka a psychoterapeutka, vydala knihu příběhů z psychoterapeutické praxe, kde autorka čtivou formou sdílí své zkušenosti s prací s dospívajícími, kteří už nejsou tak úplně děti a ještě nejsou dospělí… Více o knize najdete zde  

Další články

Psycholog i psychiatr se stará o duševní zdraví, léčí psychické poruchy, pomáhá lidem v obtížné životní situaci. Přesto je každá profese jiná a liší se i nabídka péče. Psycholog i psychiatr léčí duševní poruchy, pomáhá v obtížné životní situaci, přesto…

V mnoha rodinách se děti neučí koukat na to, v čem jsou dobré. Kouká se spíš na to, v čem jsme selhali. „Pak jsme nespokojeni ve svém životě. Já v terapii pracuji se seznamem úspěchů. Pak člověk zjistí, že jeho…

„Toužím po vztahu, ale stále se mi nedaří nějaký vztah navázat.“ „Vidím kolem sebe šťastné páry, a já pořád nic!“ Pohled psychologa na problémy při seznamování, analýza a pojmenování nejistot a obav, které mohou seznámení bránit. Je asi jasné, že někdo…

Comments are closed.