Školní jídelny a pravidelné stravování dětí
Ke zdravému životnímu stylu určitě patří také kvalitní a pravidelné stravování. Psychologové dobře vědí, že to, jak o sebe pečujeme při výběru potravin, skladbě jídla a pravidelnosti ve stravování, se učíme odmala. Nejen naše rodina, ale i atmosféra kolem společného jídla a vzdělávací instituce mají vliv na složení stravy dětí, stravovací návyky a zacházení s jídlem jako s výchovným prostředkem.
Složení stravy a stravovací návyky obecně celkem jasně ovlivňují tělesné zdraví dětí, ovšem tělo a psychika jsou spojené nádoby. Nadbytek cukru a tučného jídla vede k obezitě, která má zásadní vliv na schopnost hýbat se, což společně se samotnými tělesnými proporcemi děti handicapuje mezi vrstevníky, stávají se terčem posměšků, někdy i šikany v kolektivu. Existují výzkumy, které tvrdí, že nadbytek cukru ve stravě předškolních dětí vede k hyperaktivitě a snížené pozornosti (ADHD). Smažená jídla jsou zase těžká pro trávení a obvykle zabírají v žaludku místo pro hodnotnější stravu (ovoce, zeleninu), což vede při časté konzumaci k trávicím potížím a problémům způsobeným nedostatkem vitamínů a jiných živin. Na psychice se to projeví zvýšenou únavou a podrážděností. Podobný vliv má také nepravidelná strava či přejídání se.
Školní jídelny mají různou úroveň kvality jídla, velikosti porcí i samotného prostředí pro konzumaci. Nejde jen o "zdravé jídlo", ale také o dostatečně velké porce, přiměřený klid a dost času na snědení oběda. Ze své praxe jsem zaznamenal poměrně velké rozdíly jak v kvalitě jídla ve školních jídelnách, tak také v přístupu školy k obědům samotným - některé školy prostě nedají žákům dost času mezi 12 a 13 hodinou, kdy je čas na oběd. Do jisté míry to kopíruje trend řady pracovišť a také životní styl mnoha lidí - jíst za běhu, jíst později odpoledne, oběd vynechávat.
I když mají děti ke školní jídelně často různé výhrady, je tento způsob stravování se během týdne ten nejjednodušší, jakým lze dětem zajistit vyváženou, teplou a pravidelnou stravu v dostatečném množství.
V dospívání může nedocházení do školní jídelny rodiče upozornit na výraznější změny ve stravovacích návycích dítěte či na omezování se v jídle (dietování), což může být v některých případech začátek rozvoje poruchy příjmu potravy.
Nejnovější článek
Jak s jídlem na Vánoce
Karolína Hlavatá pracuje v našem týmu jako nutriční terapeut, věnuje se lidem s poruchou příjmu potravy a dalšími problémy, kde hraje strava důležitou roli. Vánoce a oslavy nového roku bývají z mnoha ohledů zatěžkávací zkouškou. Nejčastěji diskutovaným tématem stran výživy bývá „jak nepřibrat“. Na následujících řádcích si dovolím pár doporučení, třeba se v některém z nich najdete. Vánoce jsou svátky klidu a míru, nikoli stresu Jistě, chceme zvládnout všechny disciplíny, počínaje úklidem, vařením, pečením, přes radostné chvilky se svými blízkými…….
Další články
Každý má občas špatnou náladu, nebo se cítí smutný; má „depku“. Když má ale člověk depresi, měl by co nejdříve vyhledat pomoc psychologa. Jak poznat rozdíl mezi depkou a depresí? Smutek je normální lidská emoce, všichni jsme ji zažili a…
Nemám rád, když ráno začíná seznamem věcí, které musím nebo bych měl udělat. Musím tam a tam zavolat, měl bych dojít na poštu, musím nakoupit, měl bych poslat ty emaily už dnes… Není prostě příjemné sám sebe do něčeho nutit, a čím…
Pomáháme lidem zvládnout životní krizi. Krizová intevence je jednou ze základních dovedností zkušeného psychoterapeuta, někteří psychologové v našem týmu mají speciální průpravu a zkušenosti s prací s lidmi v krizi. Krizí rozumíme časově ohraničené období, ve kterém se z různých…