TOPlist

Zhubněte bez diety

Šárka-JakešováNutriční terapeutka Šárka Jakešová
Více o ní včetně kontaktu najdete zde

Ráda byste zhubla, ale nechce se vám držet přísnou dietu?
Existuje sedm jednoduchý triků, které nestojí skoro žádné úsilí, přesto mají efekt.

1. Déle spěte
Jděte spát o hodinu dříve, ráno už spánek nenatahujte. Vzbudíte se více odpočatá a lépe zregenerovaná. Pokud budete spát déle, nejen že budete méně unavená, ale díky tomu nebudete tolik vyhledávat sladkosti a zajídat únavu a stres. Je to dáno také tím, že v noci se vylučuje růstový hormon a čím více kvalitního spánku máte, tím více hormonu se může vyloučit do těla. Tento hormon má na svědomí naši regeneraci, ale i hubnutí.

2. Dejte si s jídlem načas
Důležité pravidlo je sousto řádně rozkousat, u jídla si nečíst, nepracovat, ani nejíst ve spěchu vestoje, nebo ještě hůř za chůze. Běžnou porci byste měla jíst okolo 20 minut. Díky tomu bude mít mozek dost času na to, aby přimul informaci ze žaludku, že jste již sytá. Je to drobný detail, ale pokud jídlo rychle zhltnete, sníte toho zbytečně více, než kdybyste si jídlo vychutnala.

3. Se zeleninou nešetřete
Zdravé hubnutí nežádá hladovění, ale naopak plný talíř. Ale polovinu talíře by měla tvořit zelenina. Proč je takto jíst výhodné? Díky obsahu vlákniny snížíte glykemický index jídla, vláknina navíc absorbuje vodu a tím zvětší svůj objem v trávicím traktu a prodlouží tak pocit sytosti. Výhodné je i to, že obsahuje jen malé množství energie. Takže zeleninu si můžete dopřát bez obav z následků.

4. Zkuste to bez cukru
Pravidlo, které je poměrně jednoduché – nejíst sladké. Pokud jste sladkosti v jídelníčku již odbourala, nezapomeňte na cukr v nápojích. Pryč by tedy měly jít především limonády, džusy, ale i freshe. Jednou za čas si dopřát můžete, ale počítejte s tím jako s regulérním jídlem – se svačinkou a tím ztratíte sladkou porci navíc. Sladkou chuť ale nenahrazujte náhradními sladidly.

5. Polévkujte
Polévka vám dodá jednak další tekutiny a vylepší tak pitný režim, tak i výborně zasytí. Berte polévku jako předkrm, nebo skvělý tip na večeři. Aby však kouzlo polévky a hubnutí fungovalo, je třeba si po polévce nedat již velkou porci hlavního jídla. Přeci jen, žaludek už z části naplněný máte. Pro večeři jsou ideální husté polévky například zeleninová typu Minestrone, nebo různé luštěninové.

6. Domácí má výhodu
Přestože je mnohem snadnější a rychlejší koupit si něco k snědku cestou, vyplatí se jídlo plánovat a připravit doma. Už jen proto, že přesně víte, co do něj dáte a můžete tak zvolit kvalitní suroviny a správnou skladbu jídla. Kromě toho, že ušetříte, sníte také méně jídla. Když nakupujete hladová, nakoupíte více jídla. Hlad vám také velí orientovat se více na sladkosti a méně kvalitní potraviny. Ti co si sami jídlo připravují, bývají zdravější a štíhlejší.

7. Nezapomeňte na motivaci
Myslete na to, proč se vlastně snažíte. Chtít zhubnout jen kvůli vašemu okolí, není dobrá volba. Vždy to dělejte kvůli sobě. Abyste věděla, proč se vlastně snažíte, najděte si třeba nějakou svou štíhlejší fotku, kdy jste byla se sebou spokojená. Dejte si ji na viditelné místo. Podobně funguje mít na očích i oblíbené oblečení, které zapínáte už jen stěží. Jakmile totiž nebudete muset zatnout bříško při zapínání oblíbených kalhot, posune vás to dále. Budete vědět, že to u vás funguje.

Nejnovější článek

test

Trasování očima psychologů – proč málo trasujeme a jak to zlepšit

Princip trasování je jednoduchý – je potřeba co nejrychleji identifikovat a izolovat potenciálně nakažené osoby, které byly ve významném kontaktu s infekčním člověkem. Pokud se to podaří dostatečně rychle a efektivně, je možné úspěšně zamezit nekontrolovatelnému šíření nákazy Celý článek najdete na webu BISOP – zde Máte-li sami zkušenost s komunikací s hygienickou stanicí, můžete pomoci vyplněním anonymního dotazníku, data zpracuje BISOP pro zlepšení práce hygieny při trasování. Načítání…

Další články

Jídlo je dnes předmětem velkého zájmu odborníků i široké veřejnosti, nejčastěji se skloňuje v souvislosti s dietami, televizními pořady o jídle a recepty na různé lahůdky. Jídlo je pro nás zdrojem energie pro život, ale také zdrojem úzkosti z nadváhy,…

O vánocích a vánočních svátcích obecně většina lidí více jí, řada zvyků a společenských rituálů se odehrává u jídelního stolu, lidé jezdí na návštěvy, vaří jídla, která se na jejich tabuli během roku moc neobjevují. Pak přichází Nový rok, novoroční…

Každý má občas špatnou náladu, nebo se cítí smutný; má „depku“. Když má ale člověk depresi, měl by co nejdříve vyhledat pomoc psychologa. Jak poznat rozdíl mezi depkou a depresí? Smutek je normální lidská emoce, všichni jsme ji zažili a…

Comments are closed.