TOPlist

Nutriční poradenství – desatero zdravé výživy

nutriční poradenstvíŠárka Míšková
nutriční speicalista
v našem psychologickém centru

 

  1.  Důležitá je pestrost ve stravě. Zkuste obohatit jídelníček netradičními přílohami jako jsou pohanka, jáhly, quinoa nebo bulgur. Luštěniny by se měly objevit 2x týdně. Alespoň 1x v týdnu by měla být zařazena ryba.
  2. Jezte dostatek ovoce a zeleniny a porci si dejte u každého jídla. Pokud chcete tepelně připravit zeleninu, kvůli zachování vitamínů ji vařte v páře.
  3. Zvláště u pečiva dejte přednost celozrnným výrobkům. Jídelníček si můžete obohatit i celozrnnými těstovinami, rýží. Celozrnné – obsahuje ve svrchní vrstvě důležité vitamíny a minerální látky, navíc je pro tělo přínosné i pro množství vlákniny.
  4. Smetana, nebo mléko? Tučné, polotučné, nebo odtučněné? Při redukční dietě, kdy je třeba omezit množství tuku v jídelníčku, sáhněte po polotučném mléku. Při zdravém stravování využijte klidně i smetanu (obsahuje méně laktózy), pro chuť postačí i menší množství. Navíc tuk je nositelem chuti a důležitý pro vstřebávání vitamínů rozpustných v tuku. Light jogurty nemusí mít vždy méně kalorií než ty smetanové, zvlášť pokud jsou zahuštěné škroby, aby neztratily krémovitou konzistenci.
  5. Nekupujte „hotovky“. Jen v jídle, které si sami připravíte, víte, kolik obsahuje kvalitního tuku, soli, cukru, nebo zda je zahuštěné moukou a zda bylo připraveno z čerstvých surovin. Vařte raději z původních potravin, jako vařili naši předci. Při nákupu sledujte etikety kvůli složení výrobku. Dlouhý seznam obsažených látek neznačí kvalitní potravinu.
  6. Zkuste vařit bez jíšky. K zahuštění můžete využít strouhanou bramboru, zeleninu, cibuli, nebo vejce.
  7. Pozor na hotové směsi koření, mívají v sobě skrytu sůl. Popusťte raději uzdu svojí fantazii při používání koření a hlavně zelených bylinek. Česnek dodá jídlu také skvělou chuť.
  8. Místo dortíků se ztuženými tuky si dejte raději ovoce. Pokud sami pečete, zkuste nahradit máslové krémy tvarohem.
  9. Nekupujte slané pochoutky ve formě smažených brambůrků, které jsou plné tuku a soli. Stejně jako popcorn obsahují karcinogenní akrylamid. Navíc ještě dodáte tělu spoustu sacharidů. Díky jejich výrazné chuti většinou neodoláte a sníte více než malé množství. Ani celý pytlík oříšků večer u televize není ta správná volba, přeci jen obsahují tuk.
  10. Nic si nezakazujte, a když už, prohřešky si nevyčítejte. Budete mít na zakázané čím dál větší chuť a sníte toho ve chvíli slabosti ještě více. Důležité je množství, kdy co jíte, a zda máte čas si to vychutnat.

Nejnovější článek

Děti a rodiče v rozmanitých rodinách

Psycholog a psychoterapeut Jan Kulhánek vydal knihu, ve které čtivým a srozumitelným způsobem popisuje psychologii dnešní rodiny, vztahy mezi dětmi a rodiči. V knize zúročuje svou více než dvacetiletou zkušenost s prací s dětmi a rodinami. Kniha přináší jedinečný vhled do světa rodinných vztahů a jejich proměn v kontextu moderní společnosti. Autor, zkušený psychoterapeut a klinický psycholog Jan Kulhánek, se věnuje různým podobám rodinných struktur, přičemž zkoumá tradiční i netradiční modely, jako jsou multikulturní rodiny, stejnopohlavní páry, polyamorní vztahy či patchworkové…

Další články

Šetřit? Rozhazovat? Každý jsme jiný a taky každý volíme jinou cestu. Partnerské vztahy velmi často pohoří na nevyjasněném přístupu k rodinném rozpočtu. Co s tím? Rozhovor s psychologem si můžete poslechnout zde

Nutriční terapeutka Karolína Hlavatá Příjem potravy je jednou ze základních potřeb živých organismů. Pro člověka je i zdrojem potěšení a plní důležité společenské role. Co ale když se jídlo stane naším nepřítelem? Každé sousto navíc je provázeno pocitem viny a…

Rozhlasový pořad na Rádiu Wave, kde moderátor hovoří s lidmi, kteří žijí v partnerském vztahu s více partnery. Vyjadřuje se k tomu a komentuje ze své praxe psycholog a psychoterapeut Jan Kulhánek. Celý rozhovor si poslechněte zde

Comments are closed.