TOPlist

Rozdíl mezi depkou – špatnou náladou a depresí

psychoterapie sebevědomí psychologKaždý má občas špatnou náladu, nebo se cítí smutný; má „depku“. Když má ale člověk depresi, měl by co nejdříve vyhledat pomoc psychologa. Jak poznat rozdíl mezi depkou a depresí?

Smutek je normální lidská emoce, všichni jsme ji zažili a zažijeme znovu. Smutek spouští špatné zážitky, bolestivé události nebo zklamání. Jinak řečeno, máme sklon být smutní „kvůli něčemu“. To také znamená, že když se změní okolnosti nebo se z věcí vzpamatujeme, smutek zkrátka zmizí.

Deprese na druhou stranu žádný spouštěč nepotřebuje. Člověk trpící depresí může být objektivně bez problémů, přesto se ale cítí hrozně. Člověk s depresí je totiž smutný kvůli všemu. Deprese člověku změní vnímání světa a vlastního života, všechno se zdá být nepříjemné, nezajímavé, nedůležité. Deprese z člověka vysává energii a motivaci cokoliv dělat, neumožňuje cítit žádné skutečné potěšení.

Deprese s sebou často přináší také nespavost, nebo naopak nadměrnou spavost, při níž člověk prospí celou noc, ale přes den je stejně unavený a nejradši by šel spát znovu. Právě problémy se spánkem jsou často tím, co pacienta přivede do lékařské ordinace nebo k psychologovi. Následná správná diagnóza a léčba pak vyřeší nejen depresi, ale i symptom v podobě poruchy spánku.

Dalšími příznaky, které se objevují u deprese jsou ztráta chuti k jídlu, pocity viny, výčitky svědomí kvůli věcem, za které člověk nemůže, v nejhorším případě pak třeba i myšlenky na sebevraždu.

Deprese je častá nemoc, jejíž řešení je možné. Je ale třeba se s ní obrátit na odborníka.

Léčba deprese vyžaduje nejčastěji kombinaci léků a psychoterapie. Pokud myslíte, že je možné, že depresí trpíte, neváhejte vyhledat pomoc psychologa, který depresi rozpozná a pomůže s jejím zlepšením.

[Tereza Vizinová]

Nejnovější článek

O snech a snění (podcast)

Zajímají vás sny? Vrtá vám někdy hlavou, proč se vám zrovna tohle zdálo? Poslechněte si epizodu o snech – povídání s psychoterapeutem Janem Kulhánkem – v podcastu MUDrování Poslechnout podcast  

Další články

Mgr. Miroslava Bartošová koučink, poradenství, pomoc při náročných životních situacích Ve své práci životního kouče se poměrně často setkávám s alarmující skutečností, že většina lidí, řekla bych více jak polovina, je v práci nespokojena, nebo zažívá nepohodu. Velmi častým důvodem této nespokojenosti…

Konzultace psychologa nemusejí vždy řešit psychické problémy či přímo léčit duševní poruchy. Psychologické poradenství chápu jako nabídku služby pro klienty, kteří chtějí pracovat na svém seberozvoji v osobním i pracovním životě, může také jít o jednorázové konzultace, kdy chce klient…

Není to jen smutná nálada – projevem deprese může být i napětí, zlost, lítost nebo velká únava. „Celý den trávím v posteli, často ani celý den nejím, protože nemám chuť k jídlu, vynechávám hygienu, protože na to prostě nemám sílu…“…

Comments are closed.